Boekvoorstelling
Zondag 11 maart 2012 : boekvoorstelling Asperges me Domine in de Sint-Gertrudiskerk te Machelen
Zondag 11 maart 2012 werd in de Sint-Gertrudiskerk te Machelen het nieuwe boek van Toine Mancel voorgesteld, getiteld " Asperges me Dominé ", of in het nederlands " Besprenkel Mij Heer ".
In 2010 pende Toine Mancel op vraag van onze heemkring de geschiedenis van het Machelse Sint-Gertrudiskoor neer ( opgericht in 1942 ). Nadien liet de auteur ons weten dat hij in feite wat te snel had gewerkt, dat hij een aantal relevante feiten en gebeurtenissen niet had opgenomen in zijn werk, en dat een aanvullend geschrift zich opdrong.
Zodoende zag " Asperges me Dominé " het levenslicht. De schrijver gaat in dit boek dieper in op allerlei verhalen rond het Parochierkoor Sint-Gertrudis. Geschreven in een luchtige stijl, maar met bijzonder veel zin voor detail en met een humoristische kwinkslag, slaagt Toine Mancel er andermaal in om zijn lezers te boeien.
En waar kon het boek beter voorgesteld worden dan in de Machelse Sint-Gertrudiskerk, de bakermat van wat er nog overblijft van het Sint-Gertrudiskoor ? Na de misviering was de auteur present om zijn boek te signeren, iedereen die langs kwam en het boek kocht, kreeg een gepersonaliseerde tekst mee van Toine.
Het bestuur van heemkring Machala wil Toine Mancel van harte bedanken voor de geleverde inspanningen en het op papier zetten van zijn talrijke herinneringen aan het Machelse verenigingsleven, in het bijzonder dan deze van het Sint-Gertrudiskoor.
Asperges me domine
Asperges me domine
Uitgegeven door Antoine Mancel.
Na zijn eerste boek "Dagboek van een kerkzanger" bleven er nog heel wat gebeurtenissen over om een vervolg neer te pennen.
Het was hierbij dan ook de bedoeling wat meer uitgebreid te vertellen over "... enkele interessante data, ernstige onderwerpen, maar ook guitige verhalen uit het verleden ..."
De titel "Asperges me Domine" (Besprenkel mij, Heer) verwijst passend naar de aanhef van het door de priester gezongen intro bij het begin van de zondagse hoogmis.
Erfgoeddag
Zondag 22 april 2012 was het Erfgoeddag, waar we samen met de gemeente Machelen aan deelnamen. Het thema dit jaar was " Helden ", waarbij er in het bestuur vrij snel unanimiteit bestond om de Machelse gesneuvelden van WOI en WOII in de kijker te zetten.
Een goed gevuld programma bracht veel volk op de been, waarbij de bezoekers in het gemeentehuis de tentoonstelling ,samengesteld door ons bestuurslid Jan Vanden Eynde, konden bezichtigen. Jan had o.a. de gesneuvelden die hun naam aan een straat in Machelen gegeven hebben, in kaart gebracht. Bijzonder interessant en gesmaakt door het publiek. En dan waren er nog de voordrachten van enerzijds Ludo Jappens en Stanny Panneels, en anderzijds Jean Dewaerheid. Allemaal rasechte Machelaars, met interesse voor de geschiedenis van hun dorp en bewoners. Ludo en Stanny brachten hulde aan 3 krijgsgevangenen van WO I met Machelse binding, zijnde Hendrik Panneels, Albert Kudjabo en Victor Deroover.
Jean vertelde over het dagelijkse leven in Machelen tijdens WO II.
Na de voorstelling en het bezoek aan de tentoonstelling konden de bezoekers genieten ons lekker Machala bier, waarbij menig verhaal en herinneringen werden bovengehaald. Het was een fijne Erfgoeddag, met een goede samenwerking met de cultuurdienst van de gemeente Machelen. Onze bijzondere dank gaat naar Jan Vanden Eynde, Ludo Jappens en Stanny Panneels, Jean Dewaerheid en de Machelse cultuurambtenaren Annick Fragala en Hans Ghysbrechts.
Machaladag
De 7e Machaladag die doorging zaterdagmiddag 16.06.2012 in het NOVA complex te Machelen, stond in het teken van de kunstschilders – impressionisten die eind 19e eeuw gelogeerd hebben in het Machelse Hooghuis.
Het Hooghuis is het gebouw gelegen achter de Sint-Gertrudiskerk in het centrum van de gemeente, waar nu de Vrije Basisschool een onderkomen in heeft. Een deel van het gebouw is hoger opgetrokken dan de andere aanpalende en lager gebouwde huizen, vandaar de - in se - eenvoudige benaming " Hooghuis ".
Tussen 1885 en 1905 logeerden op verschillende tijdstippen kunstschilders in het Hooghuis, dat toen nog een café – restaurant – hotel was, uitgebaat door de familie HANSOUL – JANSSENS. Deze schilders waren voornamelijk leerlingen van Jan Portaels, die les gaf aan de Brusselse Academie, en wiens studenten regelmatig uitzwermden naar het nabij gelegen Machelen, dat toen nog een landelijk boerendorp was. Vele Machelse taferelen werden op doek vereeuwigd door schilders als Jan Toorop, Guillaume van Strydonck en Henri De Groux.
Marie-Thérèse Vanhaelen heeft zelf jaren les gegeven in de Vrije Basisschool, zij geraakte in de ban van de verhalen die zij vroeger hoorde vertellen over de schilders die in het Machelse Hooghuis hadden gelogeerd. Marie-Thérèse verdiepte zich in de materie, na veel opzoekwerk en ettelijke bezoeken aan musea overal te lande, resulteerde dit alles in een prachtig boek waarin de geschiedenis van het Machelse Hooghuis en zijn illustere kostgangers/schilders werd beschreven. Het boek kon in primeur aangeschaft worden op de Machala dag.
Ludo Jappens verdiepte zich ook in de materie, waarbij Ludo vele contacten legde, zelfs tot in Nederland, om meer te weten te komen over de geciteerde kunstschilders en hun band met Machelen.
Ludo verwerkte alles in een bijzonder knappe beeldpresentatie, die aan het publiek werd voorgesteld in de cinemazaal van de NOVA. Ludo verzorgde tekst en uitleg, samen met Marc Panneels, echtgenoot van Marie-Thérèse Vanhaelen. De reacties na de voorstelling waren zeer lovend, velen hadden nog nooit gehoord van het Hooghuis en de schilders die er meer dan 100 jaar geleden een stukje Machelse geschiedenis schreven.
In de bovenzaal van de NOVA werd een tentoonstelling opgesteld met weergave van afdrukken van een reeks representatieve werken van voornamelijk Guillaume Van Strydonck, Jan Toorop en Henri De Groux. Deze tentoonstelling werd verzorgd door Fee Cornand, bestuurslid van onze vereniging.
Onze vereniging zorgde dit jaar voor een nieuw streekbiertje, een lichter bier van 5,5 %, dat we het " Machels Blondje " hebben gedoopt. Het biertje viel zeer in de smaak van onze bezoekers.
Het was wederom een schitterende Machaladag, met een boeiend onderwerp, veel volk en bovenal een toffe ambiance. Tot in de late uurtjes werd er nagepraat tussen pot en pint. Het Machala bestuur dankt van harte : Marie-Thérèse Vanhaelen voor het schrijven van het boek, Ludo Jappens en Marc Panneels voor de presentatie in de cinemazaal en Fee Cornand voor de samenstelling van de tentoonstelling. Tevens danken wij onze talrijke bezoekers, trouwe leden en sympathisanten van onze vereniging. Jullie waren andermaal een schitterend publiek ! We kijken al uit naar de volgende Machala dag, gepland in juni 2013, opnieuw in de NOVA, de " zaterdag van Machelen kermis ", met opnieuw een boeiend thema. We houden jullie op de hoogte !
Stockverkoop
Onze leden werd uitgenodigd om op zaterdag 17.11.2012 af te zakken naar ’t Hof van Woinke, teneinde hun voorraad wenskaarten voor het eindejaar in te slaan. Onze vereniging had nog een overschot aan wenskaarten van de afgelopen jaren, die tegen een zacht prijsje werden aangeboden. Tevens konden onze bezoekers intussen genieten van de enige echte Machala bieren, dit in het authentieke en sfeervolle decor van ’t Hof van Woinke. Het werd een gezellige middag, we ontvingen veel volk, waarbij vele Machelaars bij elkaar aan tafel aanschoven om samen een pint te drinken en bij te praten.
Kerstmarkt
Zaterdag 15 december 2012 - Machala was aanwezig op de kerstmarkt
Zaterdagmiddag 15.12.2012 vanaf 14.00u. Vond opnieuw een kerstmarkt plaats op het Dorpsplein te Machelen. De organisatie van deze editie berustte bij de gemeente Machelen, die zorgde voor 20 mooie chalets, waarvan onze vereniging er één bemande.
Zoals elk jaar konden onze bezoekers aan de Machala stand genieten van een glaasje champagne of jenever, waarbij de hongerigen dit jaar een " Deutsche curryworst " konden aanschaffen.
De kerstmarkt trok ook dit jaar weer veel volk, aan de chalets van de talrijke Machelse verenigingen en lokale creatievelingen / artisanalen / kunstenaars was het een drukke bedoening.
Het bestuur van onze vereniging benadrukt al geruime tijd dat de Machelse kerstmarkt een jaarlijkse traditie dient te blijven op het Machelse Dorpsplein, omdat het samen met de braderie in juni, hét evenement is waarvoor de Machelaars nog in grote getale buiten komen.
We danken al onze bezoekers die er voor zorgden dat het een aangename bedoening was rond de Machala chalet. Tevens een bijzonder dankwoord aan de gemeente Machelen, in het bijzonder de gemeentesecretaris en het technisch personeel, die zorgden voor de logistieke ondersteuning.
We kijken al uit naar de editie 2013 van de Machelse kerstmarkt !